Jak si přivydělávat během mateřské/rodičovské dovolené?

S příchodem nového člena rodiny nepřichází jen radost, ale také vyšší rodinné výdaje. Je tedy logické, že ženy často hledají možnosti přivýdělku, nebo nechtějí přestat podnikat. Jaká jsou omezení, která vás potkají při podnikání na mateřské/rodičovské dovolené?

Jak si přivydělávat během mateřské/rodičovské dovolené?
zdroj: Image by Drazen Zigic on Freepik

Jaká jsou pravidla přivýdělku během mateřské a rodičovské dovolené? 

Jako rodič máte právo si během mateřské či rodičovské dovolené přivydělávat, jen je potřeba dělat to správně a respektovat pravidla daná zákonem. Zákon uvádí, že 6 týdnů před porodem a 6 týdnů po porodu nesmíte pracovat

 

Mateřská dovolená

Během mateřské dovolené si přivydělávat můžete, a to i u svého stávajícího zaměstnavatele, jen musí být náplní práce něco jiného, než je vaše dosavadní zaměstnání. 

Pokud byste chtěla pracovat na stejné pozici, je zde možnost, jen musíte k jinému zaměstnavateli a je zapotřebí k tomu získat písemný souhlas vašeho stávajícího zaměstnavatele. Výjimkou, kdy souhlas nepotřebujete, jsou tyto činnosti: pedagogická, literární, vědecká a umělecká.

 

Rodičovská dovolená 

Pokud čerpáte rodičovskou dovolenou v rámci svého pracovního poměru, jsou podmínky pro přivýdělek v podstatě totožné jako při čerpání mateřské dovolené, tedy jak bylo uvedeno výše. Na rodičovské dovolené si tedy můžete přivydělávat u svého či jiného zaměstanavatele. Je potřeba zajistit si hlídání pro děti nebo jesle/školku, abyste nepřišli o rodičovský příspěvek. Podmínkou pro nárok na rodičovský příspěvek není tedy čerpání rodičovské dovolené ve vašem pracovním poměru, ale pouze zajištění řádné péče o dítě za zákonem stanovených podmínek.

 

Jaký tip smlouvy se nejčastěji uzavírá? 

Dohoda o provedení práce

Dohoda o provedené práce (DPP) je k jednorázovým přivýdělkům určená, proto je také při mateřské/rodičovské dovolené nejvhodnější. DPP uzavřená se zaměstnavatelem vám umožní vykonávat určitou práci na dohodnutou dobu. Tato dohoda by měla být uzavřena písemně a obsahovat podrobnosti o pracovním úvazku, odměně a délce trvání (maximum je 300 hodin ročně).

Pokud při výdělku na DPP nepřesáhnete 10 000 Kč za měsíc, je to pro obě strany výhodné, jelikož se z této částky neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. A pokud u zaměstnavatele podepíšete prohlášení poplatníka s uplatněnou slevou na dani, neodvádíte ani daň.

Je možné také uzavřít dohodu o provedení činnosti, nebo uzavřít pracovní smlouvu, jen je třeba splnit podmínky výše uvedené.

 

Podnikání

Rodiče mohou také podnikat během mateřské/rodičovské dovolené. Je třeba si ovšem uvědomit, že některé typy podnikání mohou vyžadovat větší časovou investici než je v tomto období dostupné.

Pokud jste před nástupem na mateřskou dovolenou podnikali a hradili si nemocenské pojištění, vznikl vám nárok na podporu v mateřství a tudíž ve své činnosti nesmíte během mateřské dovolené pokračovat. Neznamená to, že byste museli své podnikání zrušit, ale je potřeba za sebe najít na tuto dobu náhradu, ideálně místo sebe někoho zaměstnat.

V případě, že začnete podnikat, nebo jste si neplatili nemocenské pojištění, podnikat můžete, jen vaše činnost bude vedena jako vedlejší

 

 

Podnikání a přivýdělky během mateřské/rodičovské dovolené jsou tedy možné a mohou rodičům poskytnout možnost zvýšit si příjmy a využít své dovednosti či podnikatelský potenciál.  A pokud už vám toto krásné období končí a vracíte se naplno zpět do pracovního procesu, může vám přijít vhod náš článek právě k tomuto tématu. 

 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....