Na jaké daňové úlevy má nárok rodina s dětmi?

Pořídit si v dnešní době dítě je pro rodiče finančně velmi nákladné. Podle ekonomických propočtů utratí rodina průměrně za jedno dítě do jeho plnoletosti cca 1,8 až 2 miliony korun. Každá ušetřená koruna je tedy více než vítaná. Rodinám pomáhají také daňová zvýhodnění na dítě. Jaká to jsou a jak je rodina uplatní?

Na jaké daňové úlevy má nárok rodina s dětmi?
zdroj: https://pixabay.com/

Základní informace

Důležitou informací na začátek je, že slevu na dani může uplatnit jen jeden z rodičů. Musí mít ve své péči nezaopatřené dítě a sdílet s ním domácnost (dítě do 18 let nebo do 26 let, které studuje, nebo nemůže studovat ani vydělávat ze zdravotních důvodů). Je dobré zmínit také fakt, že dočasný pobyt dítěte mimo společnou domácnost nemá vliv na uplatnění daňového zvýhodnění.

Rodič, který slevu uplatňuje, musí splnit také podmínku ohledně výše svého příjmu za rok. Dostatečnými příjmy k uplatnění daňového zvýhodnění je myšlena částka alespoň ve výši šestinásobku aktuální minimální mzdy. Pokud chce zaměstnanec uplatňovat měsíční slevy na dani, musí jeho příjmy dosáhnout poloviny měsíční minimální mzdy

 

Na koho můžu slevu uplatnit? 

Jak jsme již naťukli výše, sleva se může uplatnit na dítě, které je v přímém vztahu k poplatníkovi, musí se tedy jednat o vyživované dítě (vlastní dítě, vnouče, osvojené dítě, dítě v péči nahrazující péči rodičů, dítě druhého z manželů nebo partnerů).

V případě rozvedených rodičů uplatňuje slevu ten, jemuž bylo dítě svěřeno do péče na základě rozhodnutí soudu. Pokud je dítě ve střídavé péči, pro uplatňování slevy je rozhodující dohoda uzavřená rodiči. Pokud soud rozhodl o střídavé péči, ale dítě žije pouze u jednoho z rodičů, sleva na dítě náleží pouze jednomu z nich. Skutečný stav má v tomto případě rozhodující roli. 

 

Jak se nárok na daňové zvýhodnění prokazuje?

U svého zaměstnavatele na základě podepsaného prohlášení poplatníka prokážete totožnost dítěte/dětí rodným listem a pokud je již vě věku, kdy studuje, je potřeba dodat také potvrzení školy o jeho studiu. V případě, že je dítě držitelem průkazu ZTP, tak je potřeba jej také předložit. U dítěte s průkazem ZTP se sleva na dani zvyšuje na dvojnásobek.

Pokud jsou oba manželé zaměstnaní, potřebují potvrzení od zaměstnavatele manžela/manželky, že nárok na daňové zvýhodnění současně neuplatňuje druhý z nich.

 

Sleva na dani na studenta

Student může uplatnit základní roční slevu na dani na studenta. Podmínkou pro uplatnění této slevy je soustavná příprava na povolání a věková hranice 26 let (28 let v případě prezenční formy doktorského studia). Tuto slevu je možné vyplácet také měsíčně. 

 

Daňový bonus 

Vedle daňového zvýhodnění na dítě existuje ještě daňový bonus a rovněž kombinace obojího. Daňový bonus vznikne v případě, že je vypočtená daň nižší než celková sleva na dani. 
Tato daň je buď vyplacena zaměstnavatelem se mzdou, nebo finančním úřadem po podání daňového přiznání za rok. 

 

Pokud byste k této problematice potřebovali získat další informace, naleznete je v zákoně č.586/1992 Sb., o daních z příjmů,v platném znění, a to § 35ba, § 35bb, § 35c, 35 35d.




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....