Jak na ukončení pracovního poměru

Co všechno potřebujete vědět, když chcete ukončit pracovní poměr? Kdy můžete dostat výpověď od zaměstnavatele a kdy a jak můžete podat výpověď vy? Jaká je délka výpovědní doby? Na tyto a další otázky jsme odpověděli v našem článku.

Jak na ukončení pracovního poměru
zdroj: Freepik

Ukončit pracovní poměr můžete buď vy, nebo váš zaměstnavatel a způsobů ukončení pracovního poměru je několik. Nezapomeňte, že jakýkoli z těchto způsobů "výpovědi" musí být podán písemnou formou, jinak je neplatný. V souvislosti s ukončením pracovního poměru je také dobré zmínit, že zákoník práce chrání zaměstnance více než zaměstnavatele, což je pro zaměstnance při ukončení pracovního procesu velkou výhodou. 

 

1. Způsoby rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnance

Rozhodli jste se, že chcete změnu a chystáte se odejít z práce? Je několik možností, které mohou nastat. Pojďme se na ně podívat detailněji. 

 

Dohoda o rozvázání pracovního poměru

Svého zaměstnavatele můžete požádat o skončení pracovního poměru dohodou. Jedná se v podstatě o nejjednodušší způsob, kdy se se zaměstnavatelem dohodnete, k jakému datu ukončíte pracovní poměr. 

 

Podání výpovědi

  • Výpověď můžete podat kdykoliv.
  • Důvody uvést můžete, ale je možné dát výpověď i bez udání důvodu.  
  • Při podání výpovědi vám běží dvouměsíční výpovědní lhůta. Ta začíná prvním kalendářním dnem následujícího měsíce a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce. 
  • K podání výpovědi nepotřebujete souhlas zaměstnavatele, jedná se o vaše rozhodnutí, výpověď mu jen písemně (a správně napsanou) doručíte. 
  • Připravte si dvě kopie a jednu si nechejte potvrdit a uschovejte si ji. 

 

Chcete odejít ve zkušební době?

Pokud chcete odejít ve zkušební době, řešení je velmi jednoduché - můžete skončit hned a bez udání důvodu. Sepište dokument o dvou kopiích (jednu si nechejte opět potvrdit a uschovejte), kde zaměstnavateli oznámíte, že ve zkušební době rušíte pracovní poměr uzavřený na danou pozici k danému datu (v tomto případě nemluvíme o výpovědi, ale o ukončení pracovního poměru ve zkušební době).

 

2. Rozvázání pracovního poměru ze strany zaměstnavatele

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze ze zákonných důvodů (např. porušení pracovních povinností, zdravotní nezpůsobilost, organizační změna ve firmě, nadbytečnost daného zaměstnance). K výpovědi se téměř vždy váže dvouměsíční výpovědní doba.

 

Mohou nastat rovněž situace, kdy vám zaměstnavatel výpověď dát nemůže. Patří mezi ně těhotenstvímateřská dovolená a rovněž nemocenská, ale musíte počítat s tím, že ochrana zaměstnance je v těchto případěch pouze dočasná.

 

Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

Váš zaměstnavatel může v této situaci, stejně jako vy, ukončit pracovní poměr kdykoli a bez udání důvodu. Jediný moment, kdy vám pracovní poměr zrušit nemůže, je vaše nemocenská (ovšem pouze v prvních 14 dnech trvání vaší dočasné pracovní neschopnosti). Pokud tedy o danou práci opravdu stojíte, ihned oznamte zaměstnavateli, že se po nemoci chcete vrátit do práce.

 

V ojedinělých případech může dojít k okamžitému ukončení pracovního poměru. Hlavním důvodem, který by mohl vést zaměstnavatele k okamžitému zrušení pracovního poměru, je vážné porušení pracovních povinností. Tento typ porušení často zahrnuje opakované neomluvené absence nebo konzumaci alkoholu a drog na pracovišti.

 

P.S. Zde naleznete také vzor výpovědi a vzor ukončení pracovního procesu ve zkušební době ke stažení. A pokud hledáte novou práci, mrkněte na naši nabídku zde.

 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....