Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor.

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
zdroj: www.pexels.com

Dnes se k už životopisu často nepřikládá průvodní dopis, ale stává se, že vás firma požádá o zaslání motivačního dopisu. Snažte se, aby nebyl příliš dlouhý a také, aby zaujal a pomohl vám, aby vás personalista pozval na pohovor. Jak na to?

 

Zaujměte personalistu

Při psaní motivačního dopisu je důležité zaměřit se na potřeby a očekávání společnosti. Věnujte pozornost inzerátu a zdůrazněte vaše dovednosti a zkušenosti, které odpovídají požadavkům pozice. Zkuste dopis napsat formou, která zaujme a nebude až příliš strohá.

 

Méně je někdy více

Dopis by měl být stručný a jasný. Délka se obvykle pohybuje od poloviny stránky do maximálně jedné stránky. Vyvarujte se obecných frází a klišé, která se opakují v mnoha motivačních dopisech a personalisté už je znají nazpaměť. Zaměřte se na sebe a zvýrazněte, v čem vynikáte a proč zrovna vás by měli ve firmě chtít zaměstnat.

 

Personalizujte a buďte konkrétní

Pokud je to možné, adresujte dopis konkrétní osobě. Personalsita získá dojem, že jste investovali čas a úsilí do hledání informací o dané společnosti.

Na začátku uveďte, o jakou pozici se ucházíte. Čím konkrétnější budete, tím lépe. Obecné a z internetu stažené motivační dopisy často neprojdou prvním vyřazovacím sítem a na pohovor vás nepozvou.

Dávejte si také pozor, pokud text dopisu kopírujete a posíláte do více firem. Může se snadno stát, že uděláte chybu a panu Novákovi z firmy Novák a spol. pošlete dopis začínající oslovením Dobrý den, pane Dvořáku. Taková chyba vás může stát pozvání na pohovor, takže buďte opatrní.

 

Pravopis

Důležitý bod, který může pokazit celkový dojem z motivačního dopisu. Dopis by měl být bez gramatických chyb a překlepů. Pokud se obáváte, že byste nějakou chybu přehlédli, požádejte někoho o pomoc.

 

Nebuďte negativní

Zachovejte pozitivní tón. Vyhněte se negativním poznámkám o předchozích zaměstnavatelích nebo o sobě samotným. Namísto toho zdůrazněte své schopnosti a jakým byste pro firmu byli přínosem.

 

Motivační dopis je vaší šancí odlišit se od ostatních uchazečů, oslovit personalistu a ukázat, proč jste ideálním kandidátem pro danou pozici. Zkuste tedy psaní motivačního dopisu věnovat dostatek času a nepodceňujte ho.

Pokud vás čeká i sepsání či aktualizace vašeho životopisu, můžete se inspirovat v našem článku o tom, jak správně napsat životopis.

 
 




Související články

Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....


Jak dosáhnout harmonie mezi pracovním a osobním životem?

Jak dosáhnout harmonie mezi pracovním a osobním životem?
V dnešní hektické době, kdy pracovní nároky mohou být náročné, je nalezení harmonie mezi pracovním a osobním životem solidní výzvou. Máte své techniky, jak to zvládnout, nebo se inspirujete našimi radami? ...