Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání.

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
zdroj: www.pexels.com

Kdy se můžete registrovat na úřadu práce?

  • po ukončení studia,
  • po ukončení pracovního poměru,
  • po ukončení práce na živnostenský list,
  • po ukončení rodičovské dovolené,
  • po ukončení péče o osobu blízkou.

 

Připravte se předem

Začněte tím, že si na webových stránkách úřadu práce stáhnete potřebné formuláře. Úřad práce poskytuje elektronické formuláře, které můžete vyplnit přímo na svém počítači. Ušetříte si tak čas a stres s vyplňováním na místě. Dva nejzákladnější formuláře, které budete potřebovat, jsou žádost o zprostředkování zaměstnání a žádost o podporu v nezaměstnanosti, najdete je v zde.

 

Elektronické odeslání

Pokud máte možnost, odešlete vyplněné formuláře elektronicky. To vám ušetří čas a urychlí proces registrace. Ke zpracování vaší žádosti podané on-line, je třeba ověření vaší totožnosti. Pro přihlášení můžete použít bankovní identitu, eObčanku, či další možnosti.

 

Osobní návštěva

Pokud nemáte možnost odeslat formuláře elektronicky, vyplněné dokumenty vytiskněte a přineste je na nejbližší pobočku úřadu práce. Zde vám pracovníci poskytnou další pokyny.

 

Příprava dokladů: pro návštěvu úřadu práce si připravte potřebné doklady. Patří sem občanský průkaz, doklady o ukončení předchozího zaměstnání (zápočtový list), potvrzení o průměrném měsíčním výdělku, a další podle vaší konkrétní situace.

 

Osobní setkání: po registraci může být vyžadováno osobní setkání, zejména pokud budou potřeba další informace. Na osobním setkání vám pracovníci poskytnou podrobnější informace a mohou vás nasměrovat k dalším krokům.

 

Mohu žádat o podporu v nezaměstnanosti?

O podporu v nezaměstnanosti na úřadu práce může žádat ten, kdo za poslední dva roky odváděl důchodové pojištění v délce nejméně 12 měsíců. Takže pokud jste byli v zaměstnaneckém poměru nebo vykonávali jinou výdělečnou činnost, ze které jste odváděli důchodové pojištění v celkové délce alespoň 12 měsíců za poslední dva roky, máte nárok na podporu.

 

Registrace na úřadě práce v České Republice je relativně snadná, zejména s možností elektronického vyplnění formulářů a úřad práce vám může být užitečným partnerem při hledání nové pracovní příležitosti, kdo jiný vám heldá nabídky práce zdarma... Přesto držíme pěsti, abyste jeho služby potřebovali co nejméně. A když už jste tady, mrkněte i na naše nabídky práce.




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Jak dosáhnout harmonie mezi pracovním a osobním životem?

Jak dosáhnout harmonie mezi pracovním a osobním životem?
V dnešní hektické době, kdy pracovní nároky mohou být náročné, je nalezení harmonie mezi pracovním a osobním životem solidní výzvou. Máte své techniky, jak to zvládnout, nebo se inspirujete našimi radami? ...