Home office se stává stále populárnějším!

Práce z domova je od dob koronavirové epidemie stále populárnější. Většina firem, která tzv. home office zavedla, jej ponechala alespoň v určité míře dodnes. Jaké jsou její výhody a nevýhody? Dle průzkumů Ministerstva práce a sociálních věcí, které se dotazovalo především na výhody, limity a celkovou spokojenost zaměstnanců a vedoucích pracovníků, převážná většina dotázaných hodnotí práci z domova pozitivně. Jaká přesně přináší pozitiva/negativa?

Home office se stává stále populárnějším!
zdroj: https://www.freepik.com/

Home office na vzestupu 

Z průzkumů MPSV také vyplnynulo, že lidé nejvíce oceňují čas, který ušetří, protože nemusí do práce dojíždět. Jako největší nevýhodu pak vnímají nedostupnost nebo nedostatečnost potřebných technologií pro práci, např. tiskáren a skenerů.

 

Rovněž uvádí, že téměř 95 % vedoucích pracovníků je s fungováním práce z domova spokojeno. Totéž platí pro spokojenost s komunikací a výkonností zaměstnanců, která je dle nich  srovnatelná s jejich fungováním na pracovišti. Přes 40 % zaměstnanců je přesvědčeno, že jsou výkonnější při práci na home office. Průzkumy MPSV jsou spojeny hlavně se situací nastalou během a po epidemii covid-19, ale částečný home office byl v některých firmách zaveden již o dost dříve a firmy si jej vesměs pochvalovaly. 

 

Je tedy více než logické, že se firmy rozhodly v módu home office setrvat, i když třeba jen částečně. Navíc díky technologickému pokroku stále roste počet pracovních pozic, které mohou být vykonávány z domu. Tento trend zaznamenáváme i v nabídkách práce na našem pracovním portálu. Každým dnem přibývají nové nabídky práce na plný či částečný home office. Zde jsme na ukázku do filtru zadali "home office" a můžete se přesvědčit sami. 

 

Jaké tedy mohou být výhody a nevýhody práce z domu? 

 

Výhody:

  • Ušetřený čas: když není potřeba dojíždět do práce, můžete ušetřit i několik hodin denně (záleží, jak daleko dojíždíte). S tím je spojena i finanční úspora za cestování (jízdenky, benzín).
     
  • Flexibilita a lepší organizace času: vy sami víte, kdy jste nejvýkonnější a jak si den nejlépe rozplánovat. Pokud to vaše práce umožňuje, můžete si přes den vyřešit osobní pochůzky a práci dodělat večer. Vždy záleží na dohodě mezi vámi a vedením společnosti.
     
  • Lepší soustředěnost na daný úkol: home office často ocení lidé, kteří k soustředění potřebují klid, ticho a minimum vjemů z okolí. Rozhovor s kolegy či šum okolo může vyrušit z koncetrace na daný úkol a trvá déle, než se ke své práci naplno vrátíte. 
     
  • Možnost skloubit práci s péčí o rodinu: může být výhodou, pokud máte malé děti, které ještě nechodí do školky, nebo jsou třeba často nemocné. Tato výhoda může být rovněž i nevýhodou. Záleží na tom, jste-li s dětmi sami, či máte hlídání a možnost pracovat v klidu. 
    Pomůže také v případě, že děti s dojížděním do práce jen těžko stíháte vyzvednout z daných institucí a každý den je pro vás honička s časem.

 

Nevýhody: 

  • Nedostatečný přístup k technologiím, které jsou v kanceláři běžně dostupné (tiskárny, kopírky).
     
  • Sociální distanc a nedostatečná socializace: ne všem vyhovuje být sám a nepotkávat se pravidelně se svými kolegy. Také se na pracovišti hůře udržují přátelské vztahy a vazby, když se pravidelně nevídáte. 
     
  • Neefektivní komunikace s ostatními kolegy: komunikace naživo je rychlejší a efektivnější v případě, že potřebujete řešit nějaký problém. Někdy se nápady lépe líhnou v týmu, což se při práci z domu hůř organizuje. 
     
  • Horší možnost koncentrace: v případě, že se staráte zároveň o malé děti, či jinou blízkou osobu. Situaci může také ztěžovat nemožnost vytvořit si svůj pracovní prostor a musíte pracovat tam, kde se pohybuje zbytek rodiny. 
     
  • Prokrastinace: známe to všichni... nebaví vás zrovna daná část práce, tak raději utřete prach a zkontrolujete Facebook a další sociální sítě. Pokud navíc nemáte dostatek sebekázně a disciplíny, může pro vás být náročné pracovat z domu a plnit úkoly včas. 
     

Shrnuli jsme hlavní výhody a nevýhody. Vždy ovšem závisí na charakteru práce, kterou vykonáváte a taky na podmínkách, které si stanovíte se svými nadřízenými. Home office může mít různé podoby, záleží opět na domluvě. Pro někoho může být práce z domu velmi výhodná, pro někoho vůbec. Doporučujeme si sepsat, co je výhodné právě pro vás a z toho vycházet. 

 

Tipy navíc: 

  • Vytvořte si svůj pracovní koutek: pokud máte možnost mít doma celou pracovnu jen pro vás, tak je to báječné. Postačí ovšem i pracovní stůl v klidné části bytu/domu. Mějte jej uklizený a nenechávejte na něm věci, které se netýkají práce. 

  • Pokud se vám doma špatně soustředí, můžete využít speciální coworkingová centra. Za jejich užívání ovšem platíte. Můžete je využít třeba ve dny, kdy se doma nachází i ostatní členové rodiny a vy víte, že byste se špatně soustředili. 

  • Pokud pracujete celý týden z domu, udržujte sociální kontakty mimo pracoviště. Člověk je tvor společenský a snadno se může stát, že se budete cítit sami.

 

Ať už zvolíte práci z domu, či ne, přejeme vám, ať je to pro vás to pravé. 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....