Návrat do práce po mateřské/rodičovské dovolené

Taky je vám lehce mdlo při představě všech změn, které jsou s návratem do práce spojené? Je vůbec možné se připravit tak, aby vše proběhlo hladce? Přichází období transformace, které je výzvou pro celou rodinu. Přečtěte si naše tipy, které Vám mohou návrat do práce zjednodušit.

Návrat do práce po mateřské/rodičovské dovolené
zdroj: https://pixabay.com/

S návratem do práce přichází mnoho změn. Je tedy vůbec možné se připravit tak, aby vše proběhlo hladce? 

 

S návratem do práce se pojí jedna velká změna, která zasáhne asi každou maminku. Končí totiž období volnosti, které během mateřské a rodičovské dovolené získaly (už žádný ranní výlet vlakem se sváčou v trávě, žádná dopolední zmrzka na triku). Pro rodinu se otevřela nová cesta hned s několika výzvami. Jedna z nejtěžších je  příprava na přechod dětí do školky a udělat vše pro to, aby byly šťastné a spokojené.

 

Zpět do práce

Školku byste zvládli a co dál? Co vy? Několik let jste se starala výhradně o chod domácnosti a děti, možná příležitostně pracovala. A nyní zpět do práce. Asi není na škodu si vytvořit harmonogram a rozdělit si doma úkoly, aby celá rodina zvládla tohle přechodné období co nejlépe a našla si také čas pro společné aktivity.

 

Částečný úvazek

V případě, že finančně nestrádáte, doporučili bychom vám využít možnosti částečného úvazku. Ten je možný, pokud pečujete o dítě mladší 15 let. Zaměstnavatel je povinen vám vyhovět, nebrání-li tomu vážné provozní důvody. Částečný úvazek může mít různý rozsah, záleží na dohodě se zaměstnavatelem. Neváhejte a obraťte se na něj, promluvte si o možnostech a zkuste najít nejlepší řešení pro obě strany.

 

Čas pro své aktivity

Nezapomeňte v tom shonu také na čas pro sebe. Pomůže vám dobít baterky a vše zvládat snadněji. Zajděte si na kávu s kamarádkou, na jógu, nebo klidně jen ležte s knihou. Udělejte si pro sebe čas každý den, i kdyby to někdy mělo být jen 10 minut.

 

Obavy jsou normální 

A co se strachy, které Vás při návratu do práce často přepadají? Budu dost dobrá, zvládnu to? Neujel mi vlak? Asi vždy záleží na konkrétní situaci/pracovní pozici, na kterou se vracíte. Někdy jsou obavy oprávněné a je potřeba doplnit si kvalifikaci a opět se zorientovat v daném odvětví. Dovolili bychom si ale tvrdit, že rolí matky jste získala tolik nových cenných schopností jako multitasking či trpělivost (jen si představte provoz domácnosti s dětmi a porovnejte s pracovním dnem, kde mimo jiné pijete kávu teplou a nemusíte nikomu pětkrát vysvětlovat, proč není dobré zalévat květiny džusem), že vše zvládnete a možná i levou zadní!

 

Takže, drahé ženy matky, hlavu vzhůru a hurá do práce! Držíme vám pěsti.

 

P.S. A pokud se nevracíte na své původní místo a zrovna hledáte práci, mrkněte na nabídku na našem portálu Zamestnani.czMožná Vás také zaujme článek 10 základních pravidel úspěšného pohovoru.

 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....