Jsem osoba se zdravotním postižením a chci se uplatnit na trhu práce. Jak na to?

Každý z nás má právo pracovat a sám si zajistit obživu, a to včetně jedinců se zdravotním postižením. Existují pracovní místa, která jsou speciálně určena pro osoby se ZTP, další pracovní pozice pro ně mohou být rovněž vhodné. Vždy to souvisí s dovednostmi a možnostmi daného jedince a rovněž s pracovními podmínkami na pracovišti.

Jsem osoba se zdravotním postižením a chci se uplatnit na trhu práce. Jak na to?
zdroj: www.pixabay.com

Jsem OZP a chci pracovat. Jak to mám udělat?

Zdravotně postižení občané mají podle Základní listiny práv a svobod stejně jako každý jiný občan právo na práci a plnohodnotnou účast na pracovním trhu. Mnoho OZP má unikátní schopnosti a dovednosti, které mohou vnést do pracovního prostředí.

 

Jak tedy můžete postupovat, pokud jste OZP a toužíte pracovat? 

 

1. Seznamte se s právním rámcem

Prvním krokem je seznámit se s právním rámcem, který v České republice chrání práva ZTP občanů na pracovním trhu. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, poskytuje základní ochranu a zajišťuje rovné příležitosti při hledání zaměstnání. Zjistěte si, jaká práva a výhody máte jako OZP, a jakým způsobem vás zákon chrání před diskriminací.

 

2. Vyhledejte podporu a poradenství

Nemusíte tuto cestu absolvovat sami. Můžete vyhledat podporu a poradenství od vládních organizací, neziskových organizací a poradenských center specializovaných na zaměstnance se ZTP. Tito odborníci vám mohou pomoci s vypracováním pracovního plánu, zlepšením vašich dovedností a přípravou na pracovní pohovory. 

 

3. Jaké jsou vaše silné stránky?

Zamyslete se nad tím, ve kterých oblastech jste silní a co byste rádi dělali. To vám pomůže najít práci, která vám bude vyhovovat a kterou budete schopni úspěšně vykonávat.

 

4. Připravte si životopis a motivační dopis

Při hledání práce je klíčovým prvkem kvalitní životopis a motivační dopis. Upozorněte na své silné stránky, dovednosti a dosažené výsledky. Zaměřte se na to, co můžete přinést do zaměstnání a jak budete přispívat k úspěchu firmy.

TIP: Jak správně napsat životopis, můžete najít na našich stránkách zde.

 

 

A jak tedy najít pracovní místo? 

Možností je dost. Například na našem pracovním portálu www.zamestnani.cz můžete zadat do kolonky Klíčové slovo "OZP" a vyjedou vám nabídky volných míst vhodných pro OZP. 
V případě, že vám žádná z těchto pozic nepadne do oka, můžete samozřejmě hledat i mezi dalšími nabídkami. Určitě se mezi nimi najde ta, která vás zaujme a bude pro vás vhodná. 

TIP: Zjistěte také, zda váš potencionální zaměstnavatel nabízí flexibilní pracovní podmínky, které by pro vás byly vyhovující. To může zahrnovat možnost práce na částečný úvazek, home office, nebo jiné úpravy pracovního režimu, které vyhoví vašim potřebám a schopnostem.

 

Chráněný trh práce

Můžete také hledat práci na tzv. chráněném trhu práce. Ten je tvořen zaměstnavateli, kteří zaměstnávají více než 50 % osob se zdravotním postižením a se kterými Úřad práce uzavřel písemnou dohodu o jejich uznání za zaměstnavatele na chráněném trhu práce. Více informací o tom, jak chráněný trh práce funguje, naleznete zde. Jedná se převážně o nabídky práce v chráněných dílnách. 

 

Držíme vám pěsti při výběru práce a přejeme mnoho úspěchů v nové práci. 

 

 

 

 

 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....