Prokrastinace v práci: Překonávání skluzu v pracovním procesu

Znáte to, jak se vám nechce začínat nový úkol a nebo odkládáte své povinnosti na potom a místo nich děláte jiné věci? Prokrastinace je jevem, který mnozí z nás znají a často zažívají. Ať už jde o pracovní úkoly nebo osobní rovinu, prokrastinace může mít negativní dopad na produktivitu, kvalitu práce a váš celkový pocit naplnění. Víte, jaké jsou její příčiny a jak prokrastinaci předcházet, či jak ji překonat? 

Prokrastinace v práci: Překonávání skluzu v pracovním procesu
zdroj: https://www.freepik.com/

Co je to ta prokrastinace?

Prokrastinace je odkládání úkolů a povinností na později a dělání jiných aktivit místo nich. Jedná se o nepříjemný jev, který nám brání v produktivitě a v plnění úkolů. Úkoly se poté kupí a to přináší stres. 

Tušíte, co stojí za odkládáním vašich úkolů na později? Chtěli byste s prokrastinováním přestat? Níže najdete stručný návod, jak na to.

 

Důvody, které brání v plnění úkolů hned:

  • Nedostatečná motivace: Když úkol nevnímáte jako důležitý nebo vám chybí vědomí smyslu či cíle, je pravděpodobnější, že ho budete odkládat.

  • Nedostatek sebedisciplíny: Plnění úkolů vyžaduje určitou dávku disciplíny a sebekontroly. Pokud vám tyto dovednosti chybí, může vás prokrastinace snadno přemoci.
  • Strach ze selhání: Obava z toho, že nedokážete úkol splnit uspokojivě, může vést k tomu, že ho budete odkládat, abyste se vyhnuli potenciálnímu neúspěchu.
  • Nedostatek organizačních dovedností: Když nemáte vytyčený jasný plán a strukturu pro zvládnutí úkolu, může pro vás být těžší se do práce pustit.

 

Strategie k překonání prokrastinace

Stanovte si jasné cíle 

Definujte si, čeho chcete dosáhnout, a proč je to pro vás důležité. Tímto způsobem posílíte svou motivaci a usnadníte si začátek práce.


Rozdělte úkol na menší kroky

Velký úkol může být v první momenty až děsivý a je proto těžké začít. Když ho ale rozložíte na menší kroky, bude působit méně obtížně a dosažitelněji.


Plánujte detailně

Stanovte si konkrétní časový rámec pro každý krok úkolu. To vám pomůže udržet se na správné cestě a nedovolí vám tolik úkoly odkládat.

 

Odstraňte rušivé elementy

Minimalizujte vnější rušivé elementy, jako jsou sociální sítě a brouzdání po internetu, či nepotřebné rozhovory s kamarády a kolegy v pracovní době. Soustřeďte se na úkol, na kterém pracujete a snažte se minimalizovat počet věcí na vašem pracovním stole. 


Odměňte se

Po dosažení menších cílů se odměňte nějakou drobností - třeba si uvařte dobrou kávu, zajděte si po práci na zákusek. Prostě udělejte něco, co vás potěší a motivuje k další práci.

 

Pracujte s časem

Stanovte si časový limit, během kterého se úkol pokusíte dokončit. Tento lehký tlak vás může motivovat k větší efektivitě.


Zaměřte se na proces, ne na výsledek

Nekoncentrujte se pouze na konečný výsledek. Užijte si samotný proces práce a uspokojení, které vám přináší posouvání vpřed.


 

Prokrastinace není nezvratným stavem. S vhodnými strategiemi a postupy můžete postupně překonat tento nevítaný návyk a dosáhnout vyšší úrovně produktivity a spokojenosti. Klíčem je uvědomit si, že máte tendence k prokrastinaci a najít vhodné metody, které vám pomohou se jich zbavit.

 

Pamatujte, že vítězství nad prokrastinací je proces. Buďte trpěliví sami k sobě a soustřeďte se na stále lepší pracovní návyky.

 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....