Jak a kdy požádat o zvýšení platu?

Žádost o zvýšení platu může být obtížnou a stresující situací, ale pokud máte dobré argumenty, může to být skvělý způsob, jak zvýšit svůj příjem. Důležitým krokem je sepsat si pádné argumenty a žádost správně načasovat. V tomto článku se zaměříme na klíčové kroky, které vám pomohou připravit se na takovou žádost a předložit přesvědčivé argumenty.

Jak a kdy požádat o zvýšení platu?
zdroj: https://www.freepik.com/

Předtím, než požádáte o zvýšení platu, je důležité zvážit, o jaké navýšení požádat. Zjistěte si, jaké jsou průměrné platy ve vašem oboru a zvažte, jaké jsou vaše zkušenosti a kvalifikace. Kdybyste nevěděli, kde hledat, může vám pomoci náš článek, který se tomuto tématu věnoval.

 

Příprava argumentů

Sedněte si a sepište si pádné argumenty, proč by vám měl být plat navýšen. Zrekapitulujte si, jak dlouho vám plat nebyl navýšen, jak dlouho již jste ve firmě a jaký je váš přínos pro firmu. Připravte se na jednání s nadřízeným, které bude následovat po vaší žádosti o zvýšení platu. Sepsání argumentů je klíčové pro úspěšné přesvědčení vašeho zaměstnavatele o tom, proč si zasloužíte vyšší plat.

 

Zde jsou některé argumenty, které můžete použít:

  • Vaše zkušenosti: Pokud máte více zkušeností a dovedností než ostatní zaměstnanci s podobnými pracovními pozicemi, můžete poukázat na to, že si zasloužíte vyšší plat.

  • Náročnost práce: Pokud je vaše práce náročná a vyžaduje větší úsilí než ostatní pracovní pozice ve vaší firmě, můžete poukázat na to, že si zasloužíte vyšší plat. 

  • Zlepšení výsledků firmy: dosáhli jste domluvených cílů a vynikajících výsledků ve své práci, dokončili jste významný projekt, který firmě přinesl úspěchy a finance navíc, tak můžete zdůraznit, že si zasloužíte ocenění ve formě vyššího platu.

  • Skončila vám zkušební doba a po ní vám bylo přislíbeno navýšení mzdy.

  • Dodatečné odpovědnosti: Pokud jste převzali více odpovědnosti nebo jste získali nové dovednosti a povinnosti, které překračují vaši současnou pracovní roli, můžete poukázat na to, že byste měli být finančně ohodnoceni za tuto dodatečnou zátěž.

     

Kdy požádat?

Když se rozhodnete požádat o zvýšení platu, je důležité vybrat si vhodný okamžik. Nejlépe je to udělat během pravidelného hodnocení výkonu nebo při setkání se svým nadřízeným, kdy se probírá váš pokrok a výkonnost. Mějte na paměti, že se snažíte o náročnou žádost, a proto je dobré zvolit okamžik, kdy budete mít dostatek času na diskusi a zvážení.

 

Čemu se vyhnout?

  • Neodůvodněná žádost: Vyvarujte se žádosti o zvýšení platu bez jakéhokoli opodstatnění. Je důležité mít dobře promyšlené argumenty a důvody, proč si zasloužíte vyšší plat. Nezakládejte svou žádost pouze na subjektivních předpokladech nebo emocích.

  • Porovnávání se s kolegy: Vyvarujte se přílišného srovnávání se svými kolegy při žádosti o zvýšení platu. Zaměřte se spíše na své vlastní zásluhy, zkušenosti a výkony. Zdůrazněte svou hodnotu pro firmu a to, jak přispíváte k dosažení cílů.

  • Vyjednávání v nevhodném okamžiku: Vyvarujte se žádosti o zvýšení platu v nepříhodnou dobu, například v době, kdy je firma v obtížné situaci, nebo když je vaše vlastní výkonnost slabá. Vyberte si vhodný okamžik, kdy budete mít největší šanci na úspěch.

 

Pamatujte, že každá situace je individuální a strategie se může lišit v závislosti na specifických okolnostech. Je důležité být profesionální, respektovat rozhodnutí nadřízených a být připraveni na kompromis.

 

Zkuste požádat o jiné benefity, když vám plat nenavýší

Firma zrovna není ve fázi, kdy může navyšovat mzdy? Zkuste požádat o jiné benefity ve formě delší dovolené, příspěvků na penzijní/životní pojištění, využívání automobilu k osobním účelům, a dalším, které zrovna vaše firma může nabídnout. Domluvte se, že navýšení mzdy proberete, až bude firma v lepší kondici. 

 

Závěrem

Přejeme vám, aby navýšení platu dopadlo podle vašich představ a byli jste spokojení. V případě, že žádost o navýšení mzdy ale nedopadne dle vašich představ, můžete ještě přemýšlet nad změnou práce. Promyslete si, ale zda vám vaše práce nenabízí i jiné benefity než jen finanční ohodnocení a jestli je možné o navýšení platu žádat v budoucnosti znovu.
Dejte si na misku vah, co je pro vás důležité, sepiště si, proč zůstat a proč odejít. Jsou pro vás na prvním místě peníze? Je možné ve stávající práci kariérně růst a stojíte vlastně o kariérní růst? Nebo vás musí práce naplňovat se potřebujete cítit dobře v kolektivu? Otázek je možné klást si nespočet v závislosti na druhu povolání. Dejte si dostatek času na rozmyšlenou a nejednejte s horkou hlavou. 

 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....