Znáte svou cenu na trhu práce?

Hledáte novou práci nebo uvažujete o změně povolání? A znáte svou cenu na trhu práce? Doporučujeme si zjistit, jaké platy dostávají lidé, kteří pracují na obdobných pozicích. Tento průzkum vám pomůže vytvořit představu, jak byste měli za danou práci být ohodnoceni právě vy.

Znáte svou cenu na trhu práce?
zdroj: https://pixabay.com/

Víte, proč je dobré si udělat průzkum? Mohlo by se stát, že během pohovoru při otázce o představě vašeho platu, navrhnete částku, která vaši práci nedostatečně ohodnotí nebo naopak můžete zjistit, že vaše představy neodpovídají realitě na trhu práce a budete z pohovoru odcházet zklamaní. 

 

Český trh práce

V České republice není vždy zvykem v inzerátu s nabídkou práce uvádět, jaké jsou platové podmínky. Důvody mohou být různé. Na pozici totiž může nastoupit člověk s dlouholetou praxí a zároveň třeba nováček, který právě dostudoval. Platové hodnocení by se v tomto případě lišilo a uvedená částka v inzerátu by mohla být zavádějící. Personalisté také tvrdí, že platy v inzerátu neuvádí, jelikož tvoří pouze část toho, co mohou novému zaměstnanci nabídnout. Podle nich by měl uchazeč nahlédnout na všechny benefity komplexněji a nerozhodovat se pouze podle výše platu. 

 

Za posledních deset let zaznamenáváme ze stran zaměstnavatelů na našem portálu značný pokrok, kdy již velká část firem platové podmínky uvádí. Šetří tím v podstatě čas sobě, i uchazeči, který si už nějakou představu o platu mohl vytvořit a nabízený plat pro něj může/nemusí být lákavý.

 

Kde hledat data? 

Kde tedy najít údaje o platech na obdobných pozicích a jak s nimi pracovat? Můžete se samozřejmě ptát svých přátel a známých, ale k ucelenější představě potřebujete komplexnější vzorek dat.

 

Při utváření představ o vašem platu musíte brát v potaz několik faktorů:

  • vaši kvalifikaci,

  • praxi a kolik let máte na dané pozici odpracováno,

  • poptávku po dané pozici,

  • lokalitu, kde práci hledáte. 

 

Počítejte s tím, že platy se liší kraj od kraje, město od města. Souvisí to s kvalitou služeb, rozdílnými náklady na život v různých místech republiky a také s obecnou atraktivností dané lokality. 

 

Statistiky ohledně výše platů najdete například na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí. Dalším kvalitním zdrojem mohou být veletrhy práce, které bývají pravidelně ve velkých městech. Na veletrzích se potkáte se zástupci firem a rovněž si uděláte obecnější představu o situaci na trhu práce. Veletrhy se od sebe liší, některé se specializují pouze na určitá odvětví, jiná jsou vhodná spíš pro absolventy. Dobře tedy vybírejte, než na veletrh vyrazíte. 

 

Výborným zdrojem dat jsou stránky Reedglobal, kde si stáhnete zdarma Reed průvodce mzdy v ČR pro rok 2023. Průvodce hodnotí mzdy a benefity v těchto oblastech: účetnictví a finance, bankovnictví, strojírenství a průmysl, lidské zdroje a administrativa, centra sdílených služeb, nákup a zásobování, obchod a marketing, technologie. Stránky nabízí také kalkulačku pro výpočet hrubé mzdy. Na stránkách uvádí, že vám "kalkulačka pomůže zjistit vaši hodnotu, rozhodnout se pro novou práci, kterou vám nabídli, nebo dokonce naplánovat svůj další krok na kariérním žebříčku - vydělali byste si dost, kdybyste změnili odvětví?" Vyzkoušíte to? 

 

Budeme rádi za vaši zpětnou vazbu a držíme vám pěsti při hledání práce snů. 

 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....