Jak zvládnout stres v práci

Pracovní stres se čím dál častěji stává součástí moderního profesního života. Dlouhé hodiny v práci, vysoké očekávání nadřízených a neustálý tlak na výkon mohou negativně ovlivňovat vaše zdraví a pohodu. Nicméně existuje několik účinných strategií, které vám mohou pomoci se se stresem v práci vypořádat a udržet si tak psychickou pohodu. Jak tedy na to?

Jak zvládnout stres v práci
zdroj: Image by prostooleh on Freepik

Zásadním krokem je uvědomit si, že pracovní stres prožíváte

Rozhodně nebude fungovat, budete-li stres přehlížet a čekat, že přejde sám. Prvním krokem k úspěchu je rozpoznat, že jste pod tlakem a prožíváte stres. Jak to poznáte? Necítíte se ve své kůži, jste unavení, napjatí. Když pracujete, neudržíte mysl u daného úkolu a v mysli stále rekapitulujete zbývající úkoly, které na vás čekají. Vrátíte se z práce domů a nic se vám nechce. Přemýšlíte o práci, i když nepracujete. Poznáváte se? 

 

Identifikujte zdroje stresu

Pokud jste odhalili, že jste podlehli pracovnímu stresu, zkuste se zamyslet nad jeho spouštěči a pokuste se identifikovat faktory, které váš stres spouští. Může to být přílišné pracovní vytížení, nedostatek podpory ze strany kolegů nebo nejasné či přehnané očekávání nadřízených. Když pojmenujete své spouštěče stresu, jste již na půl cesty k jejich odstranění.

 

Komunikace a vyjádření

Otevřená komunikace s nadřízenými a kolegy je klíčová pro zvládání pracovního stresu. Pokud se cítíte přetíženi nebo máte potíže s určitým úkolem, sdělte to svému nadřízenému. Zkuste společně najít řešení nebo možnost, jak rozložit vaši zátěž.

 

Organizujte a plánujte

Dobrá organizace a plánování pomohou snížit váš pracovní stres. Vytvořte si seznam úkolů, stanovte si priority. Díky tomu zjistíte, co je nejdůležitější a co může počkat. Rozvrhněte si svůj čas tak, abyste měli dostatek času na splnění úkolů a zároveň si ponechejte čas na odpočinek. Mezi úkoly si dělejte pauzy, nechte mozek na chvíli vypnout a třeba se protáhněte, nebo si uvařte čaj. K organizaci vašeho času vám může pomoci i náš článek o time managementu, který jsme nedávno publikovali. 

 

Cvičte a dostatečně relaxujte 

Skvělým bojovníkem proti stresu je cvičení, v podstatě jakýkoli druh pohybu. Neradi cvičíte? Nevadí. Choďte na procházky, běhejte, nebo se jakkoli cíleně hýbejte. Při pohybu se vyplavují ty správné hormony a vaše tělo uvolňuje napětí nahromaděné za celý den v práci. 

Jaká je vaše představa ideální relaxace? Kniha? Masáž? Káva s přáteli? Cokoli, u čeho vypnete mozek, je pro práci se stresem skvělým pomocníkem. Zkuste tedy věnovat dost času relaxaci. Ideálně každý den věnujte čas něčemu, při čem míváte klidnou mysl.

 

Může se stát, že při vašem přetížení půjde relaxovat jen stěží, ale nevzdávejte to. Trénujte své tělo a mysl. Pokud to přesto nepůjde, není žádnou prohrou či ostudou kontaktovat odborníka a o svých problémech začít mluvit. 

 




Související články

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?

Jak napsat motivační dopis, aby zaujal?
Motivační dopis se stal nezbytnou součástí procesu hledání práce. V poslední době se dost změnil, už není jen formální přílohou, ale spíše osobním projevem vašeho zájmu o danou práci. Zde je několik klíčových tipů, jak napsat efektivní motivační dopis, který zaujme a přinese pozvání na pohovor....


Co prozradí řeč těla při hovoru?

Co prozradí řeč těla při hovoru?
Řeč těla je univerzálním jazykem, který o vás dokáže prozradit někdy více než slova a tím ovlivnit průběh celého rozhovoru. Při pohovoru myslete na to, co vaše tělo vysílá za signály. Neverbální projev o vás prozradí mnohé a zároveň díky němu můžete číst z řeči těla personalisty naproti vám. ...


Jak říct šéfovi, že vám něco vadí

Jak říct šéfovi, že vám něco vadí
Komunikace s nadřízeným může být někdy náročná, zejména pokud mu potřebujete sdělit, že vám něco vadí. Promyslete si proto dobře, zda je vaše výtka věcná a jednejte. Vědět, jak sdělit svému šéfovi, že vám něco vadí patří ke klíčovým dovednostem ve vašem profesním životě....


Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?

Kdy a jak se registrovat na úřadu práce?
Víte, že není vaší povinností se registrovat na úřad práce, pokud nechcete? Registrace ovšem přínáší řadu výhod, o něž byste pravděpodobně neradi přišli. Přihlásit se můžete, pokud nemáte žádný příjem ani pracovní poměr a zároveň si hledáte zaměstnání....